Här nere firas det självklart också Jul och Nyår
Det tjeckiska nyårsfirandet skiljer sig inte markant från det svenska nyårsfirandet, eller "raketer och supa" som en svensk kompis klokt sammanfattade det i ett mejl som damp ner i datorn häromdagen.
Vi firade Nyår på puben mittemot,
Det var egentligen inte meningen att puben skulle vara öppen, men en av barkillarna som jobbar i puben hade inget planerat för nyårsaftonen, så han tyckte att han lika gärna kunde hålla öppet.
Barägaren ville helst att det skulle vara stängt, men när han fick höra att 15 personer hade visat sitt intresse så ändrade han sig snart.
Det slutade med att över 50 personer dök upp, med sig hade alla plockmat som rostbiff, små smörgåsar, salami, ostar och annat smått och gott.
Det blev ganska svårt att få en sittplats, men finns det hjärterum så finns det.......
Ganska svenskt faktiskt......
Det tjeckiska julfirandet är också väldigt likt det svenska firandet.
Tjeckerna firar den 24 december precis som vi. De har också julgran, och det delas ut julklappar, självklart så äts det en hel del kakor, godis och mat, alltså ingen skillnad på julfirandet.
Men julbordet består inte av den julmat vad vi är vana vid.
Ett par dagar innan jul så dyker det upp stora vattenkar runt om i landet, i vattenkaren simmar det fisk (Karp). Bredvid vattenbaljorna står det ett styckbord med två slaktare utrustade med rakbladsvassa knivar.
Det är så att huvudrätten man äter är friterad karp med potatissallad, som förrätt äts det fisksoppa, självklart så är det karpsoppa.
Tillbaka till vattenbaljorna
De som säljer fisken och filear är ganska tuffa. De står ute hela dagarna och utan något på händerna handskas de med iskallt vatten och fisk, ute kan det vara en bra bit under noll.
Deras händer är bara efter ett par minuter både svullna och röda. På nätterna så sover de i bilen bredvid vattenbaljorna, då för att hålla fisktjuvarna borta.
På julafton så skärs fisken upp i lämpligt stora bitar för att sedan paneras i mjöl, ägg och ströbröd, fisken friteras avslutningsvis i olja. Huvudet och annat jox som finns i fisk, kokas julsoppan på.
Första gången jag åt tjeckiskt julbord så blev jag lite besviken. Soppan smakar enligt mig lite som en kallsup tagen i en dyig insjö med skillnaden att soppkallsupen är varm.
Den friterade karpen smakar egentligen ingenting, men har man otur och får en bit som en del av fettet fortfarande finns kvar på fisken. Då smakar det som soppan, som en dyig kallsup med med den lilla men märkbara skillnaden att nu har kallsupen en fastare konsistens.
Jag måste erkänna att jag numera både äter karp och soppa utan att grina alltför illa. Man kan vänja sig vid det mesta om man bara försöker. Men och andra sidan så har jag många tjeckiska bekanta som erkänner att de inte heller är så förstjusta i friterad karp, de brukar byta ut fisken mot schnitzel istället.
Tjeckerna har inte någon Jultomte utan det är "Ježíšek"* som lägger julklappar under granen. Efter att Julmiddagen är avslutad så är det julklappsutdelning. Det går till så att alla går ut ur rummet där julgranen är placerad och när det hörs en klocka plinga så vet alla att klapparna ligger under granen. Så det betyder att man aldrig ser "Ježíšek" utan man hör bara att han är där.
Så kort sagt, Jul och Nyårsfirandet är snarlikt det svenska firandet....
R.
--------------------------------------------------------------------
*"Ježíšek" betyder lilla Jesus eller Jesusbarnet. Under 1950- talet så försökte kommunisterna via propaganda byta ut Jesusbarnet mot den ryska motsvarigheten till Santa Klaus, men det lyckades aldrig riktigt.
Det tjeckiska nyårsfirandet skiljer sig inte markant från det svenska nyårsfirandet, eller "raketer och supa" som en svensk kompis klokt sammanfattade det i ett mejl som damp ner i datorn häromdagen.
Vi firade Nyår på puben mittemot,
Det var egentligen inte meningen att puben skulle vara öppen, men en av barkillarna som jobbar i puben hade inget planerat för nyårsaftonen, så han tyckte att han lika gärna kunde hålla öppet.
Barägaren ville helst att det skulle vara stängt, men när han fick höra att 15 personer hade visat sitt intresse så ändrade han sig snart.
Det slutade med att över 50 personer dök upp, med sig hade alla plockmat som rostbiff, små smörgåsar, salami, ostar och annat smått och gott.
Det blev ganska svårt att få en sittplats, men finns det hjärterum så finns det.......
Kvällen flöt på med dans och och ett hiskligt skålande, och vid tolvslaget med raketer och skumpa.
Klockan sex på morgonen så stängdes puben och de sista vinglade hem för att sova ruset av sig.Ganska svenskt faktiskt......
Det tjeckiska julfirandet är också väldigt likt det svenska firandet.
Tjeckerna firar den 24 december precis som vi. De har också julgran, och det delas ut julklappar, självklart så äts det en hel del kakor, godis och mat, alltså ingen skillnad på julfirandet.
Men julbordet består inte av den julmat vad vi är vana vid.
Ett par dagar innan jul så dyker det upp stora vattenkar runt om i landet, i vattenkaren simmar det fisk (Karp). Bredvid vattenbaljorna står det ett styckbord med två slaktare utrustade med rakbladsvassa knivar.
Det är så att huvudrätten man äter är friterad karp med potatissallad, som förrätt äts det fisksoppa, självklart så är det karpsoppa.
Tillbaka till vattenbaljorna
Det går till så att man står i kö för att få köpa sin fisk, under tiden som man köar så får man akta sig om man har kläder som man är rädd om. Fisken klubbas nämligen ihjäl på plats och man kan bli ganska rejält nergrisad om man står lite väl nära. När en 4-5 kilo karp har en stark livsvilja så kan bli ett hiskligt klubbande.
Man kan också få sin fisk med sig levande, då fångas fisken upp med håv och läggs sedan i en plastpåse, väl hemma så fylls badkaret med is och kallt vatten och där placeras avslutningsvis den levande karpen. Denne klubbas sedan ihjäl vid ett senare tillfälle, helst då på själva Julafton. Ju färskare desto bättre, sägs det......De som säljer fisken och filear är ganska tuffa. De står ute hela dagarna och utan något på händerna handskas de med iskallt vatten och fisk, ute kan det vara en bra bit under noll.
Deras händer är bara efter ett par minuter både svullna och röda. På nätterna så sover de i bilen bredvid vattenbaljorna, då för att hålla fisktjuvarna borta.
På julafton så skärs fisken upp i lämpligt stora bitar för att sedan paneras i mjöl, ägg och ströbröd, fisken friteras avslutningsvis i olja. Huvudet och annat jox som finns i fisk, kokas julsoppan på.
Första gången jag åt tjeckiskt julbord så blev jag lite besviken. Soppan smakar enligt mig lite som en kallsup tagen i en dyig insjö med skillnaden att soppkallsupen är varm.
Den friterade karpen smakar egentligen ingenting, men har man otur och får en bit som en del av fettet fortfarande finns kvar på fisken. Då smakar det som soppan, som en dyig kallsup med med den lilla men märkbara skillnaden att nu har kallsupen en fastare konsistens.
Jag måste erkänna att jag numera både äter karp och soppa utan att grina alltför illa. Man kan vänja sig vid det mesta om man bara försöker. Men och andra sidan så har jag många tjeckiska bekanta som erkänner att de inte heller är så förstjusta i friterad karp, de brukar byta ut fisken mot schnitzel istället.
Tjeckerna har inte någon Jultomte utan det är "Ježíšek"* som lägger julklappar under granen. Efter att Julmiddagen är avslutad så är det julklappsutdelning. Det går till så att alla går ut ur rummet där julgranen är placerad och när det hörs en klocka plinga så vet alla att klapparna ligger under granen. Så det betyder att man aldrig ser "Ježíšek" utan man hör bara att han är där.
Så kort sagt, Jul och Nyårsfirandet är snarlikt det svenska firandet....
R.
--------------------------------------------------------------------
*"Ježíšek" betyder lilla Jesus eller Jesusbarnet. Under 1950- talet så försökte kommunisterna via propaganda byta ut Jesusbarnet mot den ryska motsvarigheten till Santa Klaus, men det lyckades aldrig riktigt.
Kommentarer
SUPERintressant o bra skriven blogg!!! ha bara vari ti Tjeckien en gång, ti Lito-nånting, o d lär aldri ska bli igen. Men d va gött.
Kram ha d bra o hoppas ni int får kallt!lotta
Kram ha d bra o hoppas ni int får kallt!lotta
Skrivet av loppan 2009-01-10 kl 10:24
R i Prag svarade 2009-01-12 kl 09:22:
Tack snälla, det värmer!! ca 15 minus grader var det under natten (10.1.2008) men med vantar och mössa så är det egentligen inga problem. R.
Hej,God fortsättning på det nya året,,låter inte som någon höjdar matupplevelse.Har du anammat den Tjeckiska mattraditionen eller kör du som vi gör,skinka sill osv,??
Haé Bra :)
Haé Bra :)
Skrivet av Hebbe 2009-01-07 kl 08:49
R i Prag svarade 2009-01-07 kl 12:02:
Både och, vid 12 tiden så har vi Svenskt julbord, med skinka, köttbullar, prinskorv. Utan Jansons Frestelse, Sill med tillhörande nubbe är det ju ingen ingen Jul. Det mesta går att köpa på IKEA här nere, de säljer till och med aqvavit:-) Tjeckiskt julbord har vi runt 7 tiden på kvällen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar