Bilder

Tidigare låg bloggen hos METROBLOGGEN, på grund av flytten så saknas det tyvärr bilder i många av de äldre inläggen.

fredag 4 mars 2011

Lite Tjeckisk matkultur

Mitt förra inlägg handlade om mat, jag ska fortsätta lite på den linjen men nu fokuserat på det tjeckiska köket.
Den tjeckiska maten påminner väldigt mycket om klassisk svensk husmanskost, kötträttsgrytor, köttrulader, pannkakor, soppor, köttfärslimpa, köttfärsbiffar, surkål, ugnstekar, julkorv, sylta, pastejer, krämiga såser, rotfruktsrätter, o.s.v.
Kötträtterna serveras ofta med knödel. Knödeln kan jämföras med svensk kroppskaka. Serveras maten inte med knödel så brukar det vara potatis eller ris som ligger närmast till hands. Sant är också att pommes frites är något som går att beställa till det man nu vill äta.
Sillinläggningar finns också, det smakar lite annorlunda mot den svenska, men inlagd sill är det. Tjeckerna  har gått lite längre med inläggningarna än vad vi är vana vid i Sverige idag. Här gör de inläggningar på det mesta, t.om. på korv och ost.
Den stora skillnaden mot den svenska husmanskosten är att här används olja i mycket högre grad än i Sverige, om inte olja används så ligger grisspäck närmare till hands än t.e.x. stekmargarin. Här så friteras allt från potatisklyftor, ost, pommes frites till köttfärsbiffar.
Skulle man våga sig på att äta råbiff så har man vitlöksbröd som tilltugg.
Att göra vitlöksbröd till råbiff går till som följande:
Man häller upp en bra skvätt olja i en hög stekpanna. Värmer upp oljan ordentligt och lägger sedan i centimetertjocka skivor av ett mellanmörkt brödslag. Brödet får sedan bubbla och bada i oljan tills det har fått en fin färg.
Efter det att det har badat färdigt så tar man upp brödet och lägger det på en bit hushållspapper, som i sin tur suger åt sig en del av den överflödiga oljan.
Nu har brödet fått en knaprig yta. När det är dags att äta så gnor man en vitlöksklyfta på brödet. Och vips så har man vitlöksbröd till råbiffen.
------------------------------------------------------------------------
- Oj, blir man inte väldigt tjock när man bor i Tjeckien? frågar säkert en hel del.
Mitt svar är: - Jo, det är ju just det man blir, tjock alltså.
R.
Skrivet av R i Prag 2009-02-18 kl 13:19

Kommentarer

Åhå, så bra.
Fast det är klart, jag planerar ju att ha min alldeles egna privata prag-guide när jag kommer då såklart, som kan tipsa om det allra bästa ställena :)
Skrivet av Rara Karlsson 2009-02-20 kl 08:00
R i Prag svarade 2009-02-20 kl 08:17:
I am all yours,

Mhm, just as i suspected.
Kan bli lite av ett problem för mig när jag åker till Prag då jag varit vegetarian sen många år tillbaka. Men soppa då kanske? Jag gillar soppa. Och friterat, det funkar.
Och öl, det är det ju inget kött i. Jag r jätteduktig på att dricka öl, herregud jag jobbar ju faktiskt på bryggeri :)
Skrivet av Rara Karlsson 2009-02-19 kl 11:17
R i Prag svarade 2009-02-19 kl 11:37:
No worries, veg-mat finns på de flesta rumsrena pubarna och restaurangerna idag.

Mors.
Kul läsning om Tjeckisk mat,råbiff har jag testat en gång,,inget för mig,barn kommer med fina sanningar.
Haé bra.
Skrivet av Hebbe 2009-02-19 kl 08:36
R i Prag svarade 2009-02-19 kl 09:56:
Men, men råbiff som är så gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar