Bilder

Tidigare låg bloggen hos METROBLOGGEN, på grund av flytten så saknas det tyvärr bilder i många av de äldre inläggen.

onsdag 30 oktober 2013

Nyval

I helgen var det nyval i Tjeckien.

Det har varit lite oroligt på den politiska scenen de senaste månaderna. Den sittande "höger-mitten" regeringen, med ODS som ledande parti, gick i stöpet på grund av ganska galna spion- och korruptionskandaler. Den dåvarande premiärministern Petr Necas stabschef skall tydligen haft en hand eller en fot inblandad i dessa skandaler.

Här är det officiella Top 5 resultatet:

CSSD (socialdemokraterna) fick 20,5%

ANO fick 18.7%- Partiet ANO är ett nytt parti (2011) och leds av populisten och miljardären Andrej Babis. Han har gjort sig en förmögenhet de sista 20 åren på jordbruk och media. Han hävdar att han är immun mot mutor och korrrumption av det enkla skälet att han faktiskt redan är förmögen. Inte så lite Berlusconi varning över den killen. Andrej Babis också varit inblandad i STB (Tjeckiens motsvarighet till Sovjets KGB) då detta var aktuellt, men det är ju bara en detalj.

KSCM (kommunistpartiet) fick hela 14,9% i detta val.

Top 09 fick 12% av rösterna. Anhängarna till detta parti tillhörde till stor del ODS innan det förra valet 2010 men bröt sig ur och skapade ett nytt parti.

ODS (högern) är den stora förloraren i det här valet. De klarade med nöd och näppe 5% spärren och slutade på 7,8%. I valet 2010 fick de 20,2% av rösterna, ett hisnande fritt fall kanske man kan säga.



Vad som kommer att hända nu får tiden utvisa. Men eftersom inget parti har eget mandat och måste således samarbeta med något eller några av de övriga partierna för att få en maktposition, så kan man nog förutspå en fortsatt politisk röra här i Tjeckien.

R.



1 kommentar: