Bilder

Tidigare låg bloggen hos METROBLOGGEN, på grund av flytten så saknas det tyvärr bilder i många av de äldre inläggen.

fredag 4 mars 2011

Influensarapport

Att det är influensatider har ju knappast någon missat.

Vi i Tjeckien
vet också att influensan är på krigsstigen, även om nyhetsdrevet inte är så extremt här som i Sverige.
I dagarna så har vaccineringen mot den nya influensan påbörjats i Tjeckien. De som har förtur är självklart de som ligger i riskzonen.
Tjeckien har beställt vaccin till en miljon invånare, detta betyder att 10 % av Tjeckiens befolkning kommer att få en chans att skydda sig mot epidemin. En bråkdel av det beställda vaccinet har hittills levererats.
Just nu så har 80 % av de som sökt läkarhjälp för influensasymtom konstaterats ha den nya influensan. Den vanliga årliga influensan har nämligen ännu inte tagit fart, så förmodligen kommer den vanliga influensan tids nog öka på sina procent en aning.
Än så länge så har 14 personer i Tjeckien dött i samband med den nya influensan, men samtliga har också haft någon annan åkomma som har varit huvudfaktorn eller ett bidrag till att de har avlidit.
I Sverige har 16 personer dött i samband med influensan, tre av dessa låg inte i den så kallade riskzonen (se smittskyddsinstitutets statistik).
Det är inte min mening att verka okänslig och oberörd, men det ska faktiskt bli intressant att se vilken effekt vaccinet kommer att ha ur en statistisk synvinkel.
Enligt Wikipedia så har Tjeckien 10,3 miljoner invånare och Sverige 9,3 miljoner. Tjeckien borde ju logiskt nog bli "vinnaren" av de båda länderna. Både insjukna och antal döda måste ju bli fler i Tjeckien eftersom Tjeckien har valt att bara ge vaccin till 10 % av befolkningen, i motsats till Sverige som har valt att ge hela befolkningen en chans.
Okej man måste väl också ta i beräkningarna att i Sverige kommer förmodligen bara dryga tredjedelen att vaccinera sig, och det borde ju i sin tur jämna ut statistiken en aning.
Än så länge så leder Sverige med två även om bor en miljon färre invånare i Sverige än i Tjeckien.
Den som lever får se... ja, hur det slutar alltså.
R.
Ps. Nej, vi kommer inte att vaccinera oss, även om det skulle bli en skvätt vaccin över till oss. Vi gillar nämligen att leva lite "on the edge".
Skrivet av R i Prag 2009-12-03 kl 13:04

Kommentarer

Har Ni också i Tjeckien konspirationsteorier :)Jag tog sprutan. För om någon bara nyser i närhet av mig blir jag förkyld.
Trevlig helg i Prag :)
Skrivet av Augusta 2009-12-05 kl 15:15

precis, den som lever får se. är så trött på allt svinsnack. Det är ju rena hysterin så jag gör som strutsen och stoppar huvudet i sanden och låtsas att det inte finns. Hitills har det gått bra och vi är friska. Klarade vi att resa hit...4 flygplatser, 3 flygplan, trängsel och köer utan att bli smittade klarar vi nog oss undan.
Sv: Jag slutade skolan när jag va 19 men med tummen liiite innan dat;) va väl 8-9 år kanske.
Skrivet av ~Kina~ 2009-12-03 kl 14:15
R i Prag svarade 2009-12-03 kl 15:12:
Jag gör som du, men det verkar som om sonen och jag redan fått oss en skvätt av grisen, vi hade nämligen 80-90% av de såkallade influensasymtomen, och vi lever ju ännu...hmmm men vaccinet som vi inte har tagit, kanske är emot något helt annat?..Konspirationsteorierna flödar:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar