Bilder

Tidigare låg bloggen hos METROBLOGGEN, på grund av flytten så saknas det tyvärr bilder i många av de äldre inläggen.

fredag 4 mars 2011

Skördetid bland berusade getingar

Just nu så är det rusningstrafik på fälten omkring vår lilla by strax utanför Prag.



(Vår lilla by, omringad av åkermark)

Det är nämligen skördetid.
Detta märks tydligt eftersom det dammar och dundrar från tidig morgon till långt efter skymning.
Eftersom jag inte är uppväxt i närheten av bondgårdar så är detta både nytt och ganska exotiskt för mig. När nio meter långa, fyra meter breda och minst tre meter höga monster till skördetröskor kör igenom vår by så måste jag erkänna att det är imponerande.
Ljudet av de stora mullrande maskinerna, ljusramperna på taket, följebilarna som varnar för bredlast och sedan minerna på dem som för de enorma maskinerna gör det hela till ett mindre skådespel.


Böndernas ungar hjälper till i skördearbetet. Stolta nioåringar sitter bredvid sin farfar eller pappa i traktorn. Höloften fylls och jag kan tänka mig att det blir en hel del busande på höskullarna vid den här tiden på året. Säden körs till den stora gemensamma silon där köerna är enorma. Säden analyseras och kategorieras och bönderna får betalt beroende på mängd och vilken kvalitetskategori skörden hamnar i.
Det lyser i ögonen på ungarna och jag förmodar att de säkert själva har fått ratta den stora traktorn under dagen under den äldres vakande öga och hand. Stoltheten att få hjälpa till med något så viktigt som att föra pappas eller farfars nya, stora och moderna John Deere traktor går inte att ta miste på.
...
Själva har vi också skördetid men det är inte säd det handlar om i vårt fall. Utan det är äpplen, persikor och päron. Nu måste jag ju erkänna att vi inte är så duktiga på att ta till vara på det trädgården bjuder på, så det blir en del fallfrukt som sedan läggs på komposten.
Men det betyder inte att frukten lämnas orörd. Vid den här tiden på året så är det invasion av våra kära bevingade grannar, det är nämligen midsommarfest för getingarna i området.
De äter sig in den mjuka fallfrukten, det kalasas vilt under en tvåveckorsperiod. Risken för att bli stungen är som tur var ganska liten eftersom de snart blir så fruktansvärt berusade av den jästa frukten.
Dessa getingar
påminner en heldel om gästerna på puben mittemot. Sent på eftermiddagen så är de så fulla att de har problem med att ta sig från punkt A till punkt B. På natten förmodar jag att de vilar upp sig men på morgonen så börjar kalaset om igen.
En och annan är ju fortfarande lite seg på morgonen på grund av gårdagens hårda festande men det märks faktiskt att en återställare är minst lika helande för en geting som för en rutinerad "barfly".
R.
Skrivet av R i Prag 2009-07-27 kl 09:43

Kommentarer

Ha,ha,ha, just det... det är knepigt med perspektiven!
Skrivet av Nina 2009-07-27 kl 20:13
R i Prag svarade 2009-07-28 kl 08:03:
Japp... men visst är det häftigt:-)

Säger det igen: Keep on writing! :-) Pussa söta frugan och söta sonen. Kram, vi hörs igen.
Skrivet av Siska 2009-07-27 kl 17:20
R i Prag svarade 2009-07-28 kl 08:05:
Tack:-)... nu har jag pussat på de söta från dig.

Läckert flygfoto av din by.är nu på väg mot Göteborg,gör ett stopp i Vreta.Haé Bra.
Skrivet av Hebbe 2009-07-27 kl 15:32
R i Prag svarade 2009-07-28 kl 08:06:
Det är smidigt med satellitbilder(kartor)på nätet.

Oj, vilka getingar! Precis som människor, haha! Har hört att fåglar äter sig berusade på jästa rönnbär om hösten.
Skrivet av Lisa 2009-07-27 kl 14:27
R i Prag svarade 2009-07-27 kl 14:49:
Ja det var den enda förklaringen jag kunde komma fram till, när jag såg de stackars getingarna missbedömma avståndet till trädet eller marken. Det ser faktiskt ganska löjligt ut när de kraschlandar både här och där i så kallad ultrarapid.

Jösses vilka stora fält. Usch getingar kan man va utan och det är inte snällt att palla frukt;)
Skrivet av Kina 2009-07-27 kl 12:51
R i Prag svarade 2009-07-27 kl 13:11:
Byn är snarare väldigt liten:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar