Bilder

Tidigare låg bloggen hos METROBLOGGEN, på grund av flytten så saknas det tyvärr bilder i många av de äldre inläggen.

fredag 4 mars 2011

Isolering och sånt

Jag har alltid varit ganska varmblodig av mig och det betyder ju självklart att jag gärna har det lite svalare hemma.

Min fru föredrar däremot det motsatta. Enligt hennes "temperaturmåttstock" så är allt under 22 grader svalt, väldigt svalt, detta är egentligen ganska tjeckiskt faktiskt.
Här i Tjeckien så är de vana vid att brassa på rejält i värmepannorna. Under vintrarna så värms hemmen upp till 23-25 grader. Men eftersom 23-25 grader är ganska varmt så vädras det en hel del, därför så öppnas fönstren på vidgavel vid jämna mellanrum, ja för att få in lite sval luft och för att sedan återigen jobba upp värmen till de 23-25 graderna.
Detta fenomen har säkert sin förklaring om man nu skulle analysera det en smula, men det får bli en annan gång.
Men det jag egentligen ville komma till är att min fru och jag  har efter 13 år tillsammans faktiskt sakta men säkert börjat möta varandra på halva vägen när det gäller den gemensamma och  ideala temperaturnivån i vårt hem. Hon har börjat uppskatta 21,5 grader och jag får inte värmeslag om termometern ligger på hela 22 grader.
Jag sover alltid bättre när det är svalt och till min stora lycka så har vårt sovrum alltid varit lite svalare i jämförelse med de övriga utrymmena i huset. Sovrummet är nämligen inte vidare isolerat, ska man vara riktigt ärlig så är det inte isolerat överhuvudtaget.
Under de svalare månaderna så kan sovrumstemperaturen sjunka till sina härliga 15-17 grader. Perfekt för mig men värre för min fru, hon är inte nämnvärt förtjust i att sova med strumpor, mössa och dubbla duntäcken
Jo, så har det varit varje år sedan vi flyttade in i vår ruin.
Men i helgen så fick jag ett ryck, jag åkte nämligen till den närmaste gör-det-själv-butiken och handlade isolering och det övriga nödvändiga som behövs för att förvandla ett oisolerat sovrum till ett isolerat sådant.
Men varför gör jag nu detta? Speciellt eftersom jag skryter så förbenat om att jag är så väldigt varmblodig av mig?
Svaret är enkelt men besvärande: Faktum är att också jag har vid ett antal tillfällen behållit strumporna på när det varit dags att att sova. Hur ogärna jag än erkänner det så verkar det faktiskt som om jag har börjat föredra värme framför kyla...
...hjälp, slutet är nära!
R.
Skrivet av R i Prag 2009-12-01 kl 13:50

Kommentarer

Kära vän! Inse att du numera är "tjeck"... Men det är ju skönt att ni kompleterar varandra en del...
Skrivet av Siska 2009-12-02 kl 23:08
R i Prag svarade 2009-12-03 kl 09:33:
Hmmm...tjeck...hmm är det positivt eller negativt?:-)

Jag älskar att sova svalt och helst kallt. Men då jag är vaken och vistas i lägenhet vill jag ha varmt.
Jag tror att du isolerat sovrummet för att du älskar din fru och vill att hon skall sova skönt :)Trevlig dag och kram
Skrivet av Augusta 2009-12-02 kl 14:51
R i Prag svarade 2009-12-02 kl 15:11:
Japp, precis så är det!

Man ska inte isolera sig när man bor utomlands!
MoF
Skrivet 2009-12-01 kl 21:42
R i Prag svarade 2009-12-02 kl 08:43:
Sant, men om man är lite orolig och frusen av sig så måste man väl, eller? Jag har det fortfarande hyfsat, men tänk på de stackars Asylierna som valt att bo på Grönland. De måste ha det värre, de måste ju snabbt behöva nå den högsta isoleringsnivån, ja om man har elaka isbjörnar och det bistra klimatet i åtanke.

Intressant det där.. Min fru och hennes syster speciellt (från Polen) tycker gärna att det kan vara uppåt 25 grader inne, jag får värmeslag och mår allmänt dåligt när jag är och hälsar på enne bara pga värmen. Gillar 19-20 grader det är alldeles lagom, nere i min "lekstuga" i källaren har jag snarare 16-17 grader.. och det samma hade jag gärna haft i sänghalmen om det inte vore för min fru som blir galen då..
Skrivet av Piratfarsan 2009-12-01 kl 15:21
R i Prag svarade 2009-12-01 kl 15:29:
Jo jag är likadan. Jag var bara tvungen att komma på ett endaste skäl varför jag egentligen isolerar sovrummet. Jag kommer förmodligen sova på när detta är klart:-)

Jag är väldigt frusen av mig men här i sverige sover jag med fönstret lite öppet även mitt i vintern. Det gillar jag, förövrigt vill jag ha varmt. Sonen och sambon är riktiga värmekaminer som inte alls fryser ofta. Sonen ville gå ut utan jacka idag (-1). Solen skiner ju;)
Sv: Skojar bara lite jö...
Skrivet av ~ 2009-12-01 kl 15:08
R i Prag svarade 2009-12-01 kl 15:30:
:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar